Příroda nám v posledních letech ukazuje svou odvrácenou stránku. Ničivé katastrofy se bohužel nevyhýbají ani naší malé zemi v samém srdci Evropy.

Pojištění majetku a odpovědnosti občanů: ochrana domu od střechy po sklep

Uplynulé měsíce poukázaly na semknutost a solidaritu Česka v případě přírodních katastrof. Ovšem ne vždy je na místě spoléhat se na pomoc od státu či dobrovolníků, kteří si dobrovolně odtrhnou od úst, aby mohli pomoci potřebnějším. Výhodné půjčky, které stát v takových situacích nabízí, však nejsou pro každého. A to se týká primárně lidí v exekuci, ti bohužel v takové situaci nemohou očekávat, že jim někdo půjčí. I z tohoto důvodu je dobré pomýšlet na pojištění, které může pokrýt škody způsobené na majetku.

S neživotním pojištěním – pojištění občanského majetku a odpovědnosti je možné problémy řešit s dostatečným předstihem. V případě pojištění se totiž vyplatí brát v potaz i katastrofické scénáře, které se nikdy nemusí naplnit. Jenom sjednat pojištění ale nestačí, je také dobré ho správně a průběžně upravovat. Díky tomu svým nemovitostem poskytnete spolehlivou ochranu, která může zajistit maximální plnění v případě nečekané události.

Pojištění rizik

Pojistit si nemovitost ale není jen tak. V případě uzavírání smlouvy je zapotřebí dobře prostudovat rizika plnění, která jsou se smlouvou spjatá. Nepodceňujte proto přírodní katastrofy, které se ve vašich končinách buď nikdy neobjevily, nebo jenom zřídka kdy.

U nás můžete získat výhodné pojištění na míru dle vašich požadavků za velmi příznivé ceny. Pokud máte přeci jenom omezený rozpočet, vyplatí se šetřit na spoluúčasti, nikoliv na pojistkách v případě málo pravděpodobných scénářů. Nedávno jsme byli svědkem, že přírodní katastrofy si zkrátka nevybírají oblast, ve které se rozhodnou udeřit.

Ještě před uzavřením smlouvy je dobré pracovat s odhadem nemovitosti. Ten vyčíslí hodnotu nemovitosti a vy tak budete mít mnohem lepší představu, jak vysoké plnění od pojistky očekáváte. Pojistná částka by měla odpovídat hodnotě pojištěného majetku.