Havarijní pojištění se vyplatí jen v případě nového automobilu. Je příliš drahé a nevyplatí se. Důvodů, proč řada řidičů odmítá tento druh pojištění je mnoho.

Havarijní pojištění: Proč se vyplatí?

Havarijní pojištění je rok od roku dražší a nevyplatí se, jelikož jsem nikdy neboural. Proč pojišťovat staré auto, které má jen minimální hodnotu? Určitě už jste podobné argumenty od některých řidičů slyšeli. Není pochyb o tom, že havarijní pojištění skutečně něco stojí. Význam tohoto zdánlivě zbytečného pojištění si ale šetřiví řidiči uvědomí právě ve chvíli, kdy musí ze svých úspor financovat škodu na vozidle, kterou vlastním přičiněním způsobili.

Pojištění vozidel je už dlouhé roky předmětem vášnivých debat. Zatímco v případě povinného ručení je tomu v souvislosti s obnovením příspěvku nepojištěných, u toho havarijního je zase neustálý povyk kolem výše pojistné částky. Povinné ručení je poměrně běžnou záležitostí, kterou si až na pár výjimek platí většina motoristů. U havarijního pojištění je však situace rozdílná, zde si pravidelně pojistku platí přibližně třetina řidičů. Jestli je to málo, na to si udělejte obrázek sami.

Je pochopitelné, že na povinné pojištění se vztahuje zákonná povinnost. Havarijní pojištění už ale zákon nijak neupravuje a jeho zřízení je tedy jen na vlastním přesvědčení řidičů. My vám ale přinášíme důvod, proč se vyplatí o havarijním pojištění uvažovat.

Finanční náročnost

Jedno z nejčastějších tvrzení, proč se řidiči vyhýbají pořízení havarijního pojištění, je jeho finanční náročnost. Ano, je pravda, že havarijní pojištění jistě nepatří k těm nejlevnějším, na druhou stranu se i malé škody na vozidle mohou vyšplhat do vysokých cifer, které několikanásobně převyšují výši pojistných nákladů. A to přitom vůbec nebereme v potaz vážnější dopravní nehody či krádež. Havarijní pojištění pokrývá nejenom vzniklé škody při nehodách, ale i odcizení vozidla či poškození v případě živelných katastrof. V takové chvíli zjistíte, že pojištění skutečně nepředstavuje až tak vysokou investici.